Newsletter
Podaj swój e-mail, jeżeli interesują Cię informacje o nowościach i promocjach.
Artykuły
Kwantowa rzeczywistość - dr Danuta Adamska-Rutkowska
Przekłamane przekazy chrześcijaństwa - Igor Witkowski
Instrukcje przebudzenia - Igor Witkowski
Produkt dnia
Sekrety Watykanu. Od świętego Piotra do Benedykta XVI
Sekrety Watykanu. Od świętego Piotra do Benedykta XVI
37,80 zł 19,90 zł
egz.
Eukalipekt - Eliksir z eukaliptusa (240ml)
Eukalipekt - Eliksir z eukaliptusa (240ml)
72,00 zł 45,00 zł
szt.

Dzika kuchnia. Zielnik i książka kucharska w jednym

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 64,90 zł 64.90
quantity egz.
dodaj do przechowalni

Opis

To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.

W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.
Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów W dziką stronę.

"Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał…"
(WOJCIECH MODEST AMARO, 1*Michelin Star, Atelier Amaro *)

"Bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące lub w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny."
(Agnieszka Kręglicka, restauratorka, felietonistka)

Autor: Łukasz Łuczaj

Dane techniczne

Autor Łukasz Łuczaj
Data wydania 2013, Sierpień
Numer wydania 1
ISBN 978-83-10-12378-7
Liczba stron 320
Wymiary 195 x 255 mm
Okładka twarda

Opinie o produkcie (0)

Inni kupili również
Sirius-D Classic (100g)
Sirius-D Classic (100g)
145,00 zł
szt.
Acerola
Acerola
35,00 zł
egz.
Żelazo Chelatowane PLUS (30 tabl.)
Żelazo Chelatowane PLUS (30 tabl.)
17,00 zł
egz.
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl