AP OMEGA (250 ml)

ap_omega_250_ml.png
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 189,00 zł

Cena regularna:

189.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

AP OMEGA Estry kwasów omega 3-6-9, w tym ALASuplement diety w formie płynu.

Kwasy omega-3, -6 i -9 pozyskane w drodze estryfikacji z oleju lnianego. Dzięki tej technologii optymalnie oczyszczono olej ze szkodliwych i niepożądanych elementów, uzyskując samą esencję kwasów omega.

Proporcje kwasów omega-3 i omega-6 w preparacie odwrócono (większy udział kwasów omega-3) ze względu na niedobór kwasów omega-3 we współczesnej codziennej diecie. Zawarty w preparacie kwas alfa-linolenowy (ALA) z grupy omega-3, którego braki najczęściej odczuwamy, pomaga m.in. utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Dlaczego kwasy omega?

Organizm ludzki nie może bez nich funkcjonować. Niektóre wytwarza sam, większość musi dostarczać sobie w codziennej diecie. Kwasy omega (niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe) uczestniczą w budowie błon komórkowych i tkanki mózgowej, w syntezie niezbędnych regulatorów procesów fizjologicznych oraz substancji uczestniczących w mechanizmach odpornościowych i hormonów.

Czym skutkuje niedobór kwasów omega?

Przy ich deficycie może występować całe spektrum dolegliwości:

– choroby układu krwionośnego, w tym miażdżyca, zawały serca, nadciśnienie, udary mózgu,

– nowotwory,

– spadek odporności, osłabiony układ immunologiczny,

– zespół metaboliczny, w tym cukrzyca i otyłość,

– ślepota wynikła ze zwyrodnienia plamki żółtej (dolegliwość starszego wieku),

– problemy dermatologiczne (np. łuszczyca, łupież, suchość skóry wynikła z odwodnienia organizmu),

– trudności z koncentracją,

– choroba Alzheimera,

– dolegliwości psychiczne (ADHD, choroba afektywna dwubiegunowa, depresja),

– kłopoty trawienne,

– niedorozwój płodu.

Przeciwzapalne kwasy omega 3: dla mózgu i wielu narządów, przeciw nowotworom

Szczególnie ważną rolę odgrywają w pracy mózgu. Kwas alfa-linolenowy odpowiada m.in. za dobre ukrwienie mózgu (i to już na poziomie embrionalnym), spożywany regularnie poprawia pamięć, chroni przed zmianami zwyrodnieniowymi w mózgu, jak choroba Alzheimera czy demencja.

ALA jest też nieodzowny dla układu krążenia – pomaga zapobiegać miażdżycy i leczyć ją, pomaga ustrzec się przed zatorami i zakrzepami. Chroni przed arytmią.

Kwasy omega 3 wybitnie podnoszą odporność, co wiąże się też ze zmniejszaniem ryzyka nowotworów.

ALA, jeden z budulców siatkówki oka, jest niezbędny dla dobrego wzroku (również na poziomie embrionalnym).

Kwasy omega-3 wspomagają też terapię osteoporozy, chorób reumatycznych i schorzeń stawów, zapobiegają chorobom nerek oraz poprawiają nastrój i pomagają wyjść z depresji.

„Zapalne” kwasy omega 6: dla serca, wątroby, nerek; dla kobiet

Omega-6 (w tym kwas linolowy LA) pomagają w leczeniu tak kluczowych organów jak serce, wątroba, nerki i gruczoły dokrewne, sprzyjają eliminacji chorób skóry, wzmacniają włosy, wspierają terapię ADHD.

U kobiet niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 spełniają ważną rolę w utrzymaniu dobrej kondycji układu rozrodczego, zapobiegają rakowi piersi, pozwalają łagodniej przechodzić menopauzę, przeciwdziałają osteoporozie. Są również ważnym elementem w diecie kobiet ciężarnych – wpływają na rozwój układu nerwowego płodu, przeciwdziałają niedorozwojowi umysłowemu.

Są prozapalne – czyli strzegą nasz organizm przed intruzami.

Kwasy omega-9: dla serca i skóry, przeciw cukrzycy

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-9, jak kwas oleinowy (OA), regulują ciśnienie tętnicze, chronią serce i cały układ krążenia, poprawiają profil lipidowy (obniżają proporcję cholesterolu „złego” do „dobrego”) i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Mają pozytywny wpływ na gospodarkę cukrowo-insulinową, pomagają w terapii chorób skóry (np. atopowego zapalenia skóry). Działają też podobnie jak kwasy z poprzednich dwóch grup: zapobiegają nowotworom, chronią oczy i układ nerwowy. Podobnie jak kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie.

Dlaczego właśnie olej lniany?

Ponieważ występuje w nim odwrócona proporcja kwasów omega-3 w stosunku do kwasów omega-6, zawiera on szczególnie wysoką zawartość cennego kwasu alfa-linolenowego.

– Inne oleje roślinne są bogate w kwasy omega-6, a ubogie w kwasy omega-3. Ze względu na prozapalne działanie kwasów omega-6 ich nadmiar w diecie, typowy dla współczesnego człowieka, wywołuje systemowe zapalenie małego stopnia (low grade systemic inflammation), występujące dziś u bardzo wielu osób. Powodując m.in. tak powszechne dziś dolegliwości jak: zespół metaboliczny (otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze); miażdżyca, choroba wieńcowa, zaburzenia rytmu serca, udar niedokrwienny mózgu; ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi), schizofrenia, choroba dwubiegunowa, depresja; astma.

– Produkty bogate w kwasy omega-3 (ryby) są dziś przeważnie mocno zanieczyszczone i spożywając je w odpowiednich ilościach wchłaniamy przy okazji zawarte w nich toksyny. Mięso, tradycyjnie również bogate w omega-3, pochodzi dziś z intensywnej hodowli bydła, karmionego paszą suchą, a nie zieloną, i zawartość kwasów omega-3 jest znikoma. Orzechów i migdałów (bogatych zwłaszcza w kwasy omega-9) spożywamy zbyt mało. Wskutek tego niedobór kwasów omega-3, a także omega-9 w codziennej diecie to częste zjawisko. Przeciętny Amerykanin zjada dziś 20 razy więcej kwasów tłuszczowych omega-6 niż kwasów omega-3, podczas gdy proporcja powinna wynosić 4:1, a według niektórych ekspertów nawet 2:1.

Dlaczego estry z oleju lnianego, a nie sam olej lniany?

W celu dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości kwasów omega-3 należałoby spożywać codziennie duże ilości oleju lnianego. Niestety taka dieta (jest to słaby punkt diety dr Budwigowej) oznacza:

– nadmierne spożycie tłuszczu, w tym trójglicerydów nie zawsze tak korzystnych dla zdrowia jak ALA,

– wprowadzanie do organizmu wielu toksyn zawartych w oleju lnianym (len ma przecież właściwości odtruwające glebę!), takich jak cyjanohydryny cukrów prostych, przekształcających się w organizmie w inne toksyczne substancje.

Nadmierne spożycie oleju lnianego grozi więc stłuszczeniem i zapaleniem wątroby, zapaleniem trzustki oraz nowotworami tych organów (tych efektów ubocznych nie udało się zneutralizować w diecie dr Budwig).

Okazało się, że w procesie estryfikacji olej lniany traci całą niepożądaną zawartość, a dodatkowo nabiera większej odporności na działanie czynników zewnętrznych, jak temperatura czy światło. Przy tym cenne składniki stają się lepiej przyswajalne. W dodatku ALA (cenny kwas alfa-linolenowy) występuje tu w odwróconej proporcji (stanowi aż 55-62% całości kwasów omega), co pozwala zrównoważyć nadmiar kwasów omega-6 obecnych w naszej codziennej diecie i uzyskać efekt jak przy obfitym spożywaniu ryb (których ze względu na zawartość toksyn nie powinniśmy spożywać tyle, ile by należało).

Dla kogo estry kwasów omega?

Dla każdego dbającego o zdrowie, w szczególności dla osób ze schorzeniami układu krążenia (przeciwdziałają m.in. zawałom serca i udarom mózgu), z cukrzycą i otyłością, z nowotworami, z zaburzeniami funkcjonowania mózgu (choroba Alzheimera, demencja, ADHD, depresja), z problemami dermatologicznymi, w tym z łuszczycą.

Szczególnie powinny je włączyć do codziennej diety osoby:

– po 40 roku życia (zwłaszcza mężczyźni),

– kobiety ciężarne i karmiące,

– o nieregularnym trybie życia,

– z podwyższonym poziomem „złego” cholesterolu,

– niestosujące zrównoważonej diety,

– dzieci z problemami z koncentracją,

– intensywnie uprawiające sporty wytrzymałościowe (triatlon, maratony).

O ich uzupełnianiu należy pomyśleć szczególnie w okresie jesienno-zimowym, dla wzmocnienia układu odpornościowego.

Ciekawą właściwością estrów niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest możliwość łączenia ich z innymi substancjami odżywczymi, dostosowanymi do potrzeb konkretnego pacjenta, ponieważ stanowią idealną bazę dla substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, jak witaminy A, D, E, K1 i K2.

Terapię lnianymi estrami najlepiej łączyć z racjonalizacją dotychczasowej diety i trybu życia.

Skład:

Kwasy tłuszczowe w formie estrów, pozyskiwane z oleju lnianego: omega-3 (kwas alfa-linolenowy); omega-9 (oleinowy); omega-6 (linolowy)

Zalecane dzienne spożycie:

5 ml (łyżeczka od herbaty). Nie przekraczać zalecanej porcji. Spożywać w trakcie posiłków. Preparat nie zastępuje zróżnicowanej diety.

Przechowywanie:

W miejscu suchym i ciemnym, niedostępnym dla małych dzieci.

Przed otwarciem opakowania w temperaturze pokojowej 15-25ºC, po otwarciu w lodówce.

Spożyć w ciągu 2 miesięcy po otwarciu.

Roztwór nasycony azotem. Mogą tworzyć się osady.

Uwaga!

W przypadku niektórych tworzyw sztucznych preparat może wykazywać własności plastyfikujące. W razie kontaktu preparatu z plastikiem zetrzeć powierzchnię spirytusem bądź wodą z mydłem lub detergentem.

Zawartość netto: 250 ml

Producent: AP Anna Pikura

 

Dane techniczne

Model butelka szklana 250 ml
Tagi Kwasy omega-3, -6 i -9

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Inni klienci kupili również
Medytacje. Dobra Karma
Medytacje. Dobra Karma

30,00 zł

egz.
Słownik dobrych słów czyli pozytywnej werbalizacji
Słownik dobrych słów czyli pozytywnej werbalizacji

31,20 zł

Cena regularna:

39,00 zł

Najniższa cena: 39,00 zł
egz.
Numerologia klucz do poprzednich wcieleń. Kody reinkarnacji
Numerologia klucz do poprzednich wcieleń. Kody reinkarnacji

35,20 zł

Cena regularna:

44,00 zł

Najniższa cena: 44,00 zł
egz.
Biblia umysłu i ciała. Twoja osobista recepta na całkowite zdrowie
Biblia umysłu i ciała. Twoja osobista recepta na całkowite zdrowie

19,90 zł

Cena regularna:

49,90 zł

Najniższa cena: 49,90 zł
egz.
Koenzym Q10 (CoQ10) - 60 kaps.
Koenzym Q10 (CoQ10) - 60 kaps.

35,00 zł

szt.
AP BIOAKTIV Kolagen GREY (50 ml)
AP BIOAKTIV Kolagen GREY (50 ml)

309,00 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl