
Podaj swój e-mail, jeżeli interesują Cię informacje o nowościach i promocjach.

- Prenumerata NŚ 2020 (roczna - Polska)
- Święty Grzybóg. Szamanizm, eucharystia i naturalne korzenie mitologii
- Sirius-D Classic (100g)
- Narimax Plus 150 mg (30 kapsułek)
- Nieznany Świat 2/2019 (338)
- Autobiografia Nikoli Tesli. Moje wynalazki
- Polskie życie po życiu. Relacje ludzi uratowanych ze stanu śmierci klinicznej
- Narine+ Mumio 200 mg (30 kapsułek)
- BETAVEN koncentrat z błonnika owsa - proszek (180g)
- Prenumerata NŚ 2020 (roczna - Zagraniczna)
Jadalne rośliny dziko rosnące. Lecznicze właściwości i składniki odżywcze 200 gatunków polskich roślin






Opis
W przyrodzie występuje szeroki wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich jednocześnie pożywieniem i lekiem. Teraz każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku oraz zdrowia.
Zapewne wszyscy znają bardzo popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Ale już nie wszyscy wiedzą, że z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w przypadku zranień, zapaleń skóry, oparzeń, obrzęków i ukąszeń owadów. Powszechnie występującą rośliną jest mniszek, którego liście i korzenie mają działanie moczopędne. Jest też pomocny w dolegliwościach wątroby, oczyszcza krew, łagodzi zaburzenia trawienne. To zastosowanie jedynie 2 spośród 200 roślin opisanych w tej publikacji, a które bez problemu spotkasz na łące, trawniku lub w lesie. Teraz sam możesz sprawdzić w czym pomogą Ci pozostałe z nich.
Książka ta jest łatwym w zastosowaniu przewodnikiem. Znajdziesz w niej informacje o najważniejszych i najbardziej u nas rozpowszechnionych dziko rosnących roślinach jadalnych wraz ze zdjęciami i opisem ich właściwości odżywczych i leczniczych. Uzyskasz szczegółowe dane dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób je wykorzystać. Nauczysz się także umiejętnie rozpoznawać trujące rośliny, które można łatwo pomylić z jadalnymi.
Zdrowie i smak z natury.
Autor: Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthmann, Roland Spiegelberger
Tłumacz: Kamil Gałczyński
Dane techniczne
Autor | Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthmann, Roland Spiegelberger |
Tłumacz | Kamil Gałczyński |
Data wydania | 2014, Czerwiec |
Numer wydania | 1 |
ISBN | 978-83-64278-22-8 |
Liczba stron | 336 |
Wymiary | 145 x 205 mm |
Okładka | miękka |