Newsletter
Podaj swój e-mail, jeżeli interesują Cię informacje o nowościach i promocjach.
Produkt dnia
Mahabharata - Największy epos świata
Mahabharata - Największy epos świata
78,00 zł 42,90 zł
egz.
111 filmów z duszą. Metafizyka w kinie
111 filmów z duszą. Metafizyka w kinie
60,00 zł 9,90 zł
egz.

Leczenie rumiankiem. 160 przepisów i porad

leczenie_rumiankiem.jpg
  • promocja
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 24,00 zł 30,00 zł 24.00
ilość egz.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: KOS

Opis

Czy rozmowa na temat tak pospolitej rośliny jak RUMIANEK może wydać się interesująca? Odpowiedź na to pytanie pozostawimy PAŃSTWU. Niemniej jednak, nie mamy żadnych wątpliwości, że ta rozmowa przyniesie korzyści, ponieważ nawet ci, którzy mają niewielką wiedzę na temat ziół, znajdą tutaj dokładne informacje, na przykład:
jak odróżnić rumianek pospolity od rumianku bezwonnego
niektóre szczegóły dotyczące przepisów i sposobów parzenia
stare przepisy ze spiżarni znachorów
wiele przepisów z rumiankiem

W wielu podręcznikach na temat roślin leczniczych napisano: „20 g suszonych kwiatów zalać 200 g wrzącej wody, gotować przez 5 minut i pozostawić na 4 godziny.”

Gotowanie rumianku jest nie tylko niepożądane, ale wręcz nie wolno tego robić, zwłaszcza przez pięć minut, ponieważ główny składnik aktywny, chamazulen, szybko się w nim rozpada. To właśnie jego obecność odróżnia rumianek apteczny od innych nieleczniczych odmian. Przykładem jest rumianek bezwonny o zielonkawych kwiatach bez płatków, który przybył do nas z Kanady. W niektórych przypadkach stosowany jest on do celów leczniczych, ale nie ma chamazulenu.

Rumianek należy parzyć jak herbatę lub podgrzewać w gorącym piekarniku, nie gotując. Ponadto dawka wskazana w przepisie jest wątpliwa. Jeśli się nią sugerować i odmierzyć 20 g suszonych kwiatów na wadze, wtedy 200 g wrzącej wody wystarczy zaledwie na ich zamoczenie. O gotowaniu przez pięć minut możemy zapomnieć – papka murowana!

Zwyczajowo w szklance wrzątku parzy się małą łyżeczkę rumianku, odstawia się ten napar na godzinę w ciepłe miejsce, i następnie pije się jeszcze gorący napar. Co ważne, napar przygotowuje się za każdym razem na świeżo.

Wywary z niego stosowano przeciwko zapaleniu przewodu pokarmowego i jako środek napotny przy przeziębieniu. Rumianek był także stosowany jako środek żółciopędny, ale głównie przeznaczony był do płukania, przemyć i okładów. W podręcznikach ludowych uzdrowicieli tamtych czasów znajduje się taki przepis: „Komu dokucza ból gardła, niech weźmie szklankę chudego mleka, szklankę wody i po jednej szczypcie rumianku, kwiatu lipy i czarnego bzu - wszystko wymieszaj, zagotuj, przecedź przez szmatkę, schłodź i pij zamiast herbaty”.

Dane techniczne

Autor Lidia Kostna
Tłumacz Danuta Longshadow
Data wydania 2019, Grudzień
Numer wydania 1
ISBN 9788376491875
Liczba stron 156
Wymiary 145 x 205 mm
Okładka miękka
tagi zdrowie zioła

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl