Podaj swój e-mail, jeżeli interesują Cię informacje o nowościach i promocjach.
- Prenumerata NŚ 2025 (roczna - Polska)
- Klucze Henocha - Księga Wiedzy
- Podróż do domu. Przypowieść Kryona
- Prenumerata NŚ 2025 (roczna - Zagraniczna)
- Alfa Aktive 30 x 20 ml (600 ml)
- AP MIST Rosarium (100 ml)
- Narum 500 mg (30 tabletek)
- Bioenergoterapia radiestezyjna w praktyce Zbigniewa Ożarskiego
- Sirius-D Sport (100g) o smaku kurkumy i cynamonu - podwójna moc
- Czas przejścia. Od istoty ludzkiej do istoty światła
Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu
Cena regularna:
84,90 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę autentycznych wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.
To pierwsza na polskim rynku wydawniczym pozycja tego rodzaju, tak szeroko omawiająca zagadnienie zdrowego odżywiania!
ponad 750 stron!
Kompendium zawiera:
- przejrzyste wskazówki rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych,
- podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu,
- metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają nierafinowane zboża i warzywa,
- opisy poszczególnych produktów roślinnych i zwierzęcych oraz ponad 300 przepisów kulinarnych na uzdrawiające wegetariańskie dania,
- informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zapalenia stawów czy uzależnienia od używek.
"Udana i potrzebna - tak jak współczesnemu człowiekowi potrzebna jest wiedza o żywieniu."
(Iza Radecka, redaktor naczelna miesięcznika Zdrowie).
"Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.
(dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej).
"Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością."
(dr n. chem. Urszula Pytasz, dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP).
"Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci najczęściej poszukują rozwiązań metodą prób i błędów.
W książce Odżywianie dla zdrowia, zarówno specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
(dr n. med. Wiesława Stopińska, specjalista medycyny ogólnej i pediatra, lekarz rodzinny z umiejętnością homeopatii i medycyny orientalnej).
"To unikalne na polskim rynku kompendium wiedzy o odżywianiu, łączy nowoczesną naukę o żywieniu z wschodnimi tradycjami, opartymi na medycynie chińskiej. Książka dostarcza cennych informacji na temat leczenia poprzez zastosowanie diety odpowiadającej konstytucji danej osoby. Autor opisuje właściwości lecznicze różnorodnych pokarmów, w tym również mięsa, ale szczególnie poleca dietę roślinną, złożoną z produktów naturalnych.
Wiedza zawarta w tej książce pozwoli to uniknąć wielu błędów i uzyskać oczekiwane efekty stosowanej diety. Zachęcam do przeczytania tej wartościowej pozycji. Dowiemy się z niej, co należy jeść, aby cieszyć się zdrowiem."
(Bożena Żak-Cyran, autorka książek o zdrowiu i żywieniu, dietetyczka i dietoterapeutka).
"Książka Paula Pitchforda zawiera kompleksowy i wyczerpujący opis produktów żywnościowych zarówno z punktu widzenia współczesnej wiedzy medycznej jak i tradycyjnej medycyny chińskiej.
Szczególnie ten drugi aspekt powinien przyciągnąć szerokie grono odbiorców zwłaszcza, że książka napisana jest w bardzo przystępny sposób. Autor poświęca wiele uwagi na przedstawienie podstawowych aspektów medycyny wschodu, umożliwiając czytelnikowi głębsze zrozumienie zagadnienia. Z pewnością jest to najlepsza na Polskim rynku książka omawiająca tę dietetykę."
(dr Mariusz Giżycki, specjalista medycyny chińskiej).
Na temat prawidłowego odżywiania ukazuje się coraz więcej publikacji. Pomimo to, z roku na rok rośnie liczba rozpoznawanych chorób, w tym otyłości (problem społeczny wielu krajów), wynikających z niewłaściwego żywienia. Wygląda na to, że nadmiar informacji w tej dziedzinie nie służy poprawie zdrowia współczesnego społeczeństwa. Tymczasem na rynku nakładem wydawnictwa Galaktyka pojawiła się książka Paula Pitchforda „Odżywianie dla zdrowia”– pozycja ze wszech miar zasługująca na uwagę. W bardzo obszernym opracowaniu autor w sposób wyjątkowo czytelny przedstawia zasady zdrowego żywienia, systematyzuje i porządkuje znaną już wiedzę, jednocześnie udzielając wielu nowych porad, które można stosować na co dzień. Ogromną zaletą książki jest połączenie zasad nowoczesnego żywienia z tradycyjną wiedzą wschodu na temat odżywiania, wspomagania leczenia pewnych chorób poprzez odpowiednią dietę oraz zapobiegania potencjalnym schorzeniom. Zasady tradycyjnej medycyny wschodu odnoszące się do żywienia przedstawione zostały przejrzyście i kompleksowo.
Nigdy jeszcze żadna książka jako taka nie uzdrowiła ludzkości. Wyjątku pewnie nie będzie, ale ta pozycja ma szansę pomóc czytelnikom w rozwiązywaniu palących problemów związanych z prawidłowym odżywianiem.
(doc. dr hab. n. med. Piotr Woźniak, Doctor of Science Indian Academy of Acupuncture Science, Prezez Polskiego Towarzystwa Akupunktury).
Autor: Paul Pitchford
Tłumacz: Iwana Zagroba
Dane techniczne
Autor | Paul Pitchford |
Tłumacz | Iwona Zagroba |
Data wydania | 2014 |
Numer wydania | 3 dodruk |
ISBN | 978-83-7579-023-8 |
Liczba stron | 780 |
Wymiary | 193 x 251 mm |
Okładka | miękka |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.