Newsletter
Podaj swój e-mail, jeżeli interesują Cię informacje o nowościach i promocjach.
Produkt dnia
Krem Anti - Age z komórkami macierzystymi (50ml)
Krem Anti - Age z komórkami macierzystymi (50ml)
32,00 zł 23,00 zł
szt.
Narum+ Brzoskwinia 200 mg (30 kapsułek)
Narum+ Brzoskwinia 200 mg (30 kapsułek)
49,90 zł 38,00 zł
szt.
Witamina C w proszku (150g)
Witamina C w proszku (150g)
19,00 zł 15,00 zł
szt.
Narum+ Morela 200 mg (30 kapsułek)
Narum+ Morela 200 mg (30 kapsułek)
55,90 zł 42,00 zł
szt.
Narum+ Ananas 200 mg (30 kapsułek)
Narum+ Ananas 200 mg (30 kapsułek)
49,90 zł 38,00 zł
szt.
Żywy płyn do odświeżania powietrza. Yuzu (500 ml)
Żywy płyn do odświeżania powietrza. Yuzu (500 ml)
40,00 zł 30,00 zł
szt.
Sylimaryna ekstrakt z ostropestu - 90 kapsułek
Sylimaryna ekstrakt z ostropestu - 90 kapsułek
58,00 zł 36,00 zł
szt.
Chlorofil z morwy białej, koncentrat krople (30ml)
Chlorofil z morwy białej, koncentrat krople (30ml)
45,90 zł 33,00 zł
szt.
CZYSTEK PLUS (60 tabl.)
CZYSTEK PLUS (60 tabl.)
23,00 zł 16,50 zł
szt.
Buski żel siarczkowy chłodzący (200g)
Buski żel siarczkowy chłodzący (200g)
19,00 zł 10,00 zł
szt.

Odżywianie dla zdrowia. Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu

  • promocja
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 67,90 zł 84,90 zł 67.90
Cena w innych sklepach: 84,90 zł
ilość egz.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Galaktyka

Opis

To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę autentycznych wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.
         
To pierwsza na polskim rynku wydawniczym pozycja tego rodzaju, tak szeroko omawiająca zagadnienie zdrowego odżywiania!
ponad 750 stron!

Kompendium zawiera:

  • przejrzyste wskazówki rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych,
  • podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu,
  • metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają nierafinowane zboża i warzywa,
  • opisy poszczególnych produktów roślinnych i zwierzęcych oraz ponad 300 przepisów kulinarnych na uzdrawiające wegetariańskie dania,
  • informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zapalenia stawów czy uzależnienia od używek.

"Udana i potrzebna - tak jak współczesnemu człowiekowi potrzebna jest wiedza o żywieniu."
(Iza Radecka, redaktor naczelna miesięcznika Zdrowie).

"Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.
(dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej).

"Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością."
(dr n. chem. Urszula Pytasz, dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP).

"Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci najczęściej poszukują  rozwiązań metodą prób i błędów.
W książce Odżywianie dla zdrowia, zarówno specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
(dr n. med. Wiesława Stopińska, specjalista medycyny ogólnej i pediatra, lekarz rodzinny z umiejętnością homeopatii i medycyny orientalnej).

"To unikalne na polskim rynku kompendium wiedzy o odżywianiu, łączy nowoczesną naukę o żywieniu z wschodnimi tradycjami, opartymi na medycynie chińskiej. Książka dostarcza cennych informacji na temat leczenia poprzez zastosowanie diety odpowiadającej konstytucji danej osoby. Autor opisuje właściwości lecznicze różnorodnych pokarmów, w tym również mięsa, ale szczególnie poleca dietę roślinną, złożoną z produktów naturalnych.
Wiedza zawarta w tej książce pozwoli to uniknąć wielu błędów i uzyskać oczekiwane efekty stosowanej diety. Zachęcam do przeczytania tej wartościowej pozycji. Dowiemy się z niej, co należy jeść, aby cieszyć się zdrowiem."
(Bożena Żak-Cyran, autorka książek o zdrowiu i żywieniu, dietetyczka i dietoterapeutka).

"Książka Paula Pitchforda zawiera kompleksowy i wyczerpujący opis produktów żywnościowych zarówno z punktu widzenia współczesnej wiedzy medycznej jak i tradycyjnej medycyny chińskiej.
Szczególnie ten drugi aspekt powinien przyciągnąć szerokie grono odbiorców zwłaszcza, że książka napisana jest w bardzo przystępny sposób. Autor poświęca wiele uwagi na przedstawienie podstawowych aspektów medycyny wschodu, umożliwiając czytelnikowi głębsze zrozumienie zagadnienia. Z pewnością jest to najlepsza na Polskim rynku książka omawiająca tę dietetykę."
(dr Mariusz Giżycki, specjalista medycyny chińskiej).

Na temat prawidłowego odżywiania ukazuje się coraz więcej publikacji. Pomimo to, z roku na rok rośnie liczba rozpoznawanych chorób, w tym otyłości (problem społeczny wielu krajów), wynikających z niewłaściwego żywienia. Wygląda na to, że nadmiar informacji w tej dziedzinie nie służy poprawie zdrowia współczesnego społeczeństwa. Tymczasem na rynku nakładem wydawnictwa Galaktyka pojawiła się książka Paula Pitchforda „Odżywianie dla zdrowia”– pozycja ze wszech miar zasługująca na uwagę. W bardzo obszernym opracowaniu autor w sposób wyjątkowo czytelny przedstawia zasady zdrowego żywienia, systematyzuje i porządkuje znaną już wiedzę, jednocześnie udzielając wielu nowych porad, które można stosować na co dzień. Ogromną zaletą książki jest połączenie zasad nowoczesnego żywienia z tradycyjną wiedzą wschodu na temat odżywiania, wspomagania leczenia pewnych chorób poprzez odpowiednią dietę oraz zapobiegania potencjalnym schorzeniom. Zasady tradycyjnej medycyny wschodu odnoszące się do żywienia przedstawione zostały przejrzyście i kompleksowo.
Nigdy jeszcze żadna książka jako taka nie uzdrowiła ludzkości. Wyjątku pewnie nie będzie, ale ta pozycja ma szansę pomóc czytelnikom w rozwiązywaniu palących problemów związanych z prawidłowym odżywianiem.
(doc. dr hab. n. med. Piotr Woźniak, Doctor of Science Indian Academy of Acupuncture Science, Prezez Polskiego Towarzystwa Akupunktury).









Autor: Paul Pitchford

Tłumacz: Iwana Zagroba

Dane techniczne

Autor Paul Pitchford
Tłumacz Iwona Zagroba
Data wydania 2014
Numer wydania 3 dodruk
ISBN 978-83-7579-023-8
Liczba stron 780
Wymiary 193 x 251 mm
Okładka miękka

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl